Начин на приготвяне
Цялото парче свинско се осолява добре, подправя се с черен пипер, покрива се с фолио и се слага в хладилника за 12-24 ч. Месото се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура за поне 1 час.
С канап за месо се връзва както на снимката за да придобие цилиндрична форма и за да се изпече свинското по равномерно. В горещ тиган с малко мазнина, запечатваме месото от всички страни.
Когато обърнем на последната страна в тигана се слага 1 лъжица масло, 2 скилидки пресован чесън, розмарин и мащерка и се полива месото с лъжица за още 1-2 минути.
Слага се в тава, без да се покрива и се пече на 160 градуса без вентилатор, докато вътрешната температура по-средата е 65 градуса, при мен отне 55 минути.
Мазнината и соковете от тавата се слагат в тиган с една лъжица брашно и постепенно се добавя бульон до получаване на сос с гъстота на боза.
След изваждане от фурната месото се оставя за 20 мин. да почине, без да се покрива. Нарязва се на тънки парчета, които се заливат със соса. Свиското със сос става феноменално.
Печеното свинско контрафиле е сочно и невероятно вкусно. Събира всички около трапезата.