Начин на приготвяне
Свинските крачета се измиват хубаво и се слагат в дълбока тенджера. Заливат се със студена вода и тя се посолява. Тенджерата се слага на котлона похлупена с капак, докато заври.
Периодично се маха образуваната пяна. Свинските крачета се варят на слаб огън (за да не залепнат за дъното на тенджерата) до готовност. Щом се сварят, се изваждат и се оставят да отпаднат малко, за да се обезкостят по лесно и безопасно.
През това време се изчиства чесъна и се пресова. Омесва се заедно с оцета. Свинските крачета се обезкостяват внимателно и се нарязват на средно едри парчета. Слагат се в дълбока купа и към тях се прибавят зърната черен пипер и смесените оцет и пресован чесън.
Всичко се обърква хубаво. Тавичка /форма за хляб се застила хубаво със стреч фолио и в нея се изсипва готовата смес за свинската пача. Долива се с бульона от сварените свински крачета, като се разбърква за да влезе навсякъде между нарязаните парченца.
Накрая всичко се оставя да се желира в хладилник. Всичко зависи от това как охлажда хладилника, но пачата трябва да стегне за около 4- 5 часа. Щом е готова, се изважда от формата за хляб с помощта на стреч фолиото и се поставя в подходяща чиния. Нарязва се пачата от свински крачета и се сервира с червено вино.