Домашно оризово мляко

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Домашно оризово мляко
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
13/02/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
20 мин.
Порции
2
"Домашно оризово мляко e изключително полезна напитка с многобройни ползи за Вашето здраве - заздравява костите и повишава имунитета!"

Необходими Продукти

  • ориз - 100 г (бял или кафяв)
  • вода - около 1 л
  • олио - 1 с.л. (по желание) или кокосово масло, зехтин
  • Аромати по желание
  • ванилия - 2 прахчета, 4 г (или 1 шушулка)
  • канела - 1 пръчка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да си направите домашно оризово мляко, може да ползвате на практика всякакъв ориз - от бял бисерен, балдо, арборио, карнароли, басмати, жасмин, кафяв ориз или други. Хубаво е да изпробвате всеки един и да разберете кой вкус и консистенция ви допада най-много.

Първо, измийте и накиснете ориза във вода. Белият - от два до четири часа, а кафявият - 8 часа.

След това го сложете в касеролка с 500-550 мл вода и варете 15 минути. Оставете да се охлади.

Ако сте решили да добавите пръчка канела или шушулка ванилия, сложете ги при ориза, докато се вари. Ако пък ще ползвате ванилия на прах, нея си я сложете чак накрая, преди да смелите.

Сипете изстиналия ориз в каната на блендера заедно с остатъчната от варенето течност. Долейте още 500 мл вода и блендирайте на максимални обороти за минута и половина или две. Пръчката канела или шушулката ванилия трябва да извадят преди това. По желание си добавете лъжичка растителна мазнина.

Прецедете през фина цедка и готово! Ако растителното мляко ви е гъсто, разредете с малко водичка. Консистенцията ще зависи много от сорта ориз, който сте използвали.

Съхранявайте в стъклен съд в хладилника и ползвайте оризовото мляко за пиене, добавка към кафе или чай, съставка в различни рецепти като заместител на животинското мляко.

Домашно оризово мляко е изключително полезна напитка с многобройни ползи за Вашето здраве: подобрява сърдечно-съдовата дейност, помага за редуциране на холестерола в кръвта, повишава имунитета и има антиоксидантно действие и заздравява костите.

Освен това оризовото мляко е богато на витамини и минерали (най- вече ако е от кафяв ориз): калций, желязо, магнезий, витамин D и някои витамини от групата В.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: