Начин на приготвяне
Накисваме орехите във вода от вечерта и ги оставяме цяла нощ, за да омекнат добре и станат крехки.
На сутринта изхвърляме водата, тъй като е потъмняла. Измиваме добре орехите и ги слагаме в блендер с 200-300 мл от филтрираната вода. Смиламе на максимални обороти за 1 минута. После отваряне капака на каната и сипваме още около 300 мл вода или повече, в зависимост колко наситено искаме да е ядковото мляко.
Пускаме да се мели за още 30 секунди. И готово! При наистина мощен блендер не е нужно прецеждане тъй като частиците от ореха са идеално смлени. Но ако желаете може да прецедите веган млякото през фина цедка, след като го оставите за 10 минутки да престои (след смилането).
По желание може да оберете образувалата се пяна на повърхността. Също така, ако искате, си го ароматизирайте със ванилия. Аз лично предпочитам натуралния вкус на млякото от орехи - уникален е!
Използвайте за приготвяне на здравословни напитки, веган десерти или защо не за един веган таратор.
Ореховото мляко може да се съхранява до 3 дни в хладилник в добре затворена стъклена бутилка.
Добър апетит!