Начин на приготвяне
Измийте лютите чушки шипка и ги разполовете през средата, без да стигате до дръжката.
Изпукайте ги във фурна или на котлона.
В купа сложете водата, лимонов сок, мед, оцет, олио и разбъркайте маринатата.
Нарежете на дребни кубчета домат и краставица.
Сложете ги в дълбока чиния заедно с изпуканите чушлета и върху тях сложете пресован чесън и нарязан на ситно магданоз.
Сипете приготвената марината, поръсете със сол, черен пипер и лют пипер семена.
Разбъркайте всичко и оставете в хладилник за няколко часа, да се мариноват.
Джулюнската шипка е една от най-известните люти чушки в България.
На вид са дребни, продълговати във форма на конус със зелен и червен цвят.
Източник: Блогът на Сия Рибагина