Начин на приготвяне
От посочените продукти излизат 16 броя сърмички по около 40 грама.
Отрежете пекинското зеле по средата. Тази част, която е към основата, нарежете на тънки ивици и разтелете на дъното на тенджерата, в която ще се варят зелевите сармички.
От горната част отделете 16 листа. Измийте ги добре и ги залейте с гореща вода.
Сложете ги на котлона да заврат и след 4-5 минути ги извадете от водата и ги оставете да изстинат.
Измийте ориза и го сложете да ври на слаб огън с 200 мл вода до полуготовност. Разбърквайте от време на време за да не залепне.
Нарежете лука на дребно. Моркова настържете на ситното ренде.
Магданоза и копъра нарежете също на ситно.
Оставете полусварения ориз да изстине и го прехвърлете в дълбока купа.
Добавете каймата за сармите и останалите съставки.
След като омесите каймата, оформете 16 елипсовидни топки. Правим това предварително, за да ни е по-лесно после да завием сърмите.
В началото на листа сложете оформената елипсовидна топка. Завийте до края. Останалата част от двете страни на листа внимателно приберете на вътре към плънката.
Наредете сармичките в тенджерата плътно една до друга. От горе сложете обърната чиния. Добавете 1 с.л. сол.
Покрийте сармите с вода и ги сложете да врат среден огън около 40 минути.
За соса:
Загрейте маслото и запържете брашното. Добавяйте бавно прясното мляко, като бъркате непрекъснато, за да не се получат бучки. Добавете солта.
Варете соса около 5 минути и го свалете от котлона.
Залейте сармичките с белия сос преди сервиране. По желание можете да ги поръсите с магданоз.
Сармичките с пекинско зеле и бял сос събират всички около домашната трапеза.
Добър апетит!