Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сарми от кисело зеле с бял сос

Сарми от кисело зеле с бял сос

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Класическите сарми от кисело зеле, но с разкошен бял сос - за да имаме още една причина да отопим чинията"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 бр. голяма зелка
  • кайма - 200 г от свинско месо
  • ориз - 1 ч.ч.
  • чубрица
  • кимион
  • черен пипер
  • дафинов лист
  • олио - 3 с.л.
  • за соса
  • лук - 1 ч.л. настърган
  • черен пипер
  • сол - при необходимост
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 1 ч.л. краве
  • брашно - 2 с.л.
  • сок от кисело зеле - 1 к.ч.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч.
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме каймата с 1 к.ч. вода и 3 с.л. олио. Слагаме да се запържи. Когато водата изври и каймата стане на гранулки , прибавяме измит ориз ( 1 ч.ч. ), чубрица, черен пипер и кимион на вкус. Разбъркваме няколко пъти и дръпваме от котлона. Внимателно правим зелката на листа.

Завиваме сарми, като в зелев лист слагаме плънка от кайма и ориз. Подреждаме готовите сарми в голям съд от огнеупорно стъкло с капак. Заливаме сармите с вода, така че да се покриват, слагаме дафинов лист и слагаме във фурната с капак на съда за печене. Включваме фурната на 200 г и печем до готовност, оризът в сармите да се свари и в съда да остане малко течност.

Приготвяме соса, като в олиото и маслото слагаме настърган лук, черен пипер на вкус . Разбъркваме няколко пъти, внимаваме лука да не се зачервява. Ръсваме брашното. Запържваме до златисто, дръпваме съда от котлона . Към запърженото брашно наливаме с непрекъснато разбъркване сок от кисело зеле смесено с вода и кисело мляко.

Слагаме отново на котлона и варим соса, като разбъркваме до предпочитаната гъстота. Опитваме за сол и при необходимост посоляваме. Готовите зелеви сарми поднасяме, полети със соса и по вкус може да украсим с пресен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
57
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Чудесни!Аз ръснах червен пипер във водата с която ги залях!
11.03.2017 16:05
6
1
1
Покажи всички подкоментари