Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Печен боб с мед и орехи

Печен боб с мед и орехи

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Печен боб с мед и орехи
Снимка: Людмила
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
135 мин.
Порции
6
"Печен боб с мед и орехи може да запечете в гювечета и да сервирате с домашен хляб."

Необходими Продукти

  • боб - 1 чаша
  • лук - 1/2 глава
  • джоджен
  • сол
  • зехтин - 3 с.л
  • моркови - 1
  • червена чушка - 1
  • домати - 2 с.л. консерва
  • мед - 1 с.л.
  • орехи - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • вода - 3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, трябва да накиснем боба за минимум шест часа.

След това го сваряваме с малко сода за хляб, да кипне, и сменяме водата. Това правим, за да не е тежък за стомаха. Като заври бобът с новата вода, вече го варим до готовност, прибавяме сол и малко зехтин.

Като е готов бобът, го отстраняваме от котлона и в тиган загряваме останалото количество зехтин. В него задушаваме нарязаните лук, морков, червена чушка, джоджен.

Прибавяме и доматите, разбъркани с меда. След това прецеждаме боба и го слагаме при задушените зеленчуци.

Прибавяме и малко от водата, в която е врял бобът, и разбъркваме.

Разпределяме в глинени чинии или гювечета боба. Поръсваме отгоре с малко едро счукани орехи.

Слагаме във фурната и печем печен боб с мед и орехи на 170 °C за половин час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: