Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Салати с домати»Класическа ливанска салата Фатуш

Класическа ливанска салата Фатуш

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5596k2k6
Класическа ливанска салата Фатуш3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Порции
2
"Класическа ливанска салата Фатуш е повече от вкусна за вечеря с чаша бяло вино."

Необходими Продукти

  • зелена салата - 1/2 бр.
  • краставици - 1 бр.
  • домати - 2 бр.
  • зелени чушки - 1 брой
  • червени чушки - 1 брой
  • пресен лук - 3 стръка
  • магданоз - 1 връзка
  • мента - 1/2 връзка
  • лаваш - 2 бр. 2 плосък хляб
  • черни маслини - 14 бр.
  • за дресинга
  • чесън - 3 скилидки
  • сумак - 1 ч.л.
  • лимонов сок - сока от 1 бр.
  • зехтин - 150 мл
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • канела - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на колелца, а доматите, краставицата и зелената чушка – на кубчета. Магданозът се нарязва на ситно.

Дресингът се приготвя като чесънът се наситнява и се смесва с лимоновия сок, зехтина, сумака, сол и черен пипер.

Зелената салата се нарязва на ивици и се поставя в голяма купа. Хлябът се нарязва на хапки.

Загрейте 3 супени лъжици зехтин в голям тиган и запечете леко хляба лаваш, като внимавате да не го изгорите. Добавете сол, черен пипер и сумака.

Разбъркайте и отстранете от огъня. Запича се за 7–8 минути в загрята на 180 °C фурна.

Зеленчуците се смесват.

Сервирайте, като се постави салатата Фатуш в центъра на кръгли чинии и около нея подредите запечения и овкусен арабски хляб и всичко се залива с дресинга.

Класическа ливанска салата Фатуш е повече от вкусна за вечеря с чаша бяло вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: