Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солена торта»Ливанска торта с патладжан и ориз

Ливанска торта с патладжан и ориз

Ливанска торта с патладжан и ориз
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Ливанската торта с патладжан и ориз се поднася с печени бадеми и магданоз"

Необходими Продукти

  • домати - 1 к.ч.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 1/3 к.ч.
  • лук - 2 глави
  • печурки - 250 г
  • гъбен бульон - 1 ч.ч.
  • патладжани - 2 бр.
  • сол
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 2 щипки
  • магданоз
  • бадеми - 10 бр. печени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете патладжана на филийки и го оставете за известно време да си пусне горчилката. След около 10 мин. го наредете в тава с хартия за печене. Поръсете с малко зехтин. Печете до омекване.

През това време измийте ориза и сложете да се вари в солена вода и малко зехтин. Оставете да се готви на умерен котлон.

Почистете и нарежете гъбите си на филийки, запържете ги на тиган. Когато ги извадите, сложете на тяхно място накълцаните чесън и лук. След като омекнат, сипете пасираните домати.

Разбъркайте соса за солената торта и гответе до изпаряване. Овкусете с черен и червен пипер, сол, кимион. Сипете обратно гъбите.

Пригответе тава 24 см с борд, застелете я с хартия за печене. Наредете патладжаните, върху тях половината от вече сварения ориз. После сипете от гъбения сос.

Продължете с другата част от ориза и полейте с гъбени бульон. Покрийте тава с алуминиево фолио и печете на 200 градуса за 40 минути.

Щом тортата с патладжан е готова, се оставя да изстине. Когато е готова, се обръща върху поднос.

Ливанската торта с патладжан и ориз се поднася с печени бадеми и магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: