Начин на приготвяне
Нарежете патладжана на филийки и го оставете за известно време да си пусне горчилката. След около 10 мин. го наредете в тава с хартия за печене. Поръсете с малко зехтин. Печете до омекване.
През това време измийте ориза и сложете да се вари в солена вода и малко зехтин. Оставете да се готви на умерен котлон.
Почистете и нарежете гъбите си на филийки, запържете ги на тиган. Когато ги извадите, сложете на тяхно място накълцаните чесън и лук. След като омекнат, сипете пасираните домати.
Разбъркайте соса за солената торта и гответе до изпаряване. Овкусете с черен и червен пипер, сол, кимион. Сипете обратно гъбите.
Пригответе тава 24 см с борд, застелете я с хартия за печене. Наредете патладжаните, върху тях половината от вече сварения ориз. После сипете от гъбения сос.
Продължете с другата част от ориза и полейте с гъбени бульон. Покрийте тава с алуминиево фолио и печете на 200 градуса за 40 минути.
Щом тортата с патладжан е готова, се оставя да изстине. Когато е готова, се обръща върху поднос.
Ливанската торта с патладжан и ориз се поднася с печени бадеми и магданоз.