Начин на приготвяне
Първо, пригответе бадемовия блат, като запечете ядките на сух тиган с широка повърхност или във фурната. Внимавайте да не ги прегорите.
Оставете бадемите да изстинат и ги сложете в блендер заедно с маслото, захарта и щипка сол. Пуснете уреда на високи обороти да смели и всичко почти на паста.
Ако е суха, сложете още малко масло, но дори и да е леко на трохички, после при притискането ще се слегнат, това да не ви тревожи. Все пак идеята е блатът за тортата да има по- ронлива консистенция.
Прехвърлете в тавичка с диаметър 24 см и разстелете равномерно по дъното, като притискате с лъжица, за да получите компактна основа за тортата. Приберете в хладилник, докато правите сместа с изварата.
За нея, разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Първо, разбийте белтъците на сняг с 30 грама от захарта в голяма купа.
В друг съд разбийте мекото масло със останалата захар и фино настърганата лимонова кора.
Когато получите пухкаво кремче, започнете да слагате жълтъците и накрая изварата. Всичко трябва да е добре разбито и кремът да е много пухкав.
Сипете сместа с изварата при белтъците и внимателно разбъркайте с плавни движения. Накрая пресейте брашното със бакпулвера и го добавете със същите плавни движения докато постигнете хомогенност.
Разпределете половината от сместа върху бадемовия блат и заравнете. Сложете сладкото от боровинки на места и покрийте с останалото пухкаво тесто/крем от извара.
Печете на 160 °C за около 45 минути или до хубав загар.
Когато чийзкейкът с извара е готов, изключете фурната и изчакайте 1 час. Може леко да отворите вратичката.
Препоръчва се тортата от извара да се завие със стреч фолио и да се прибере в хладилник за минимум 3 часа, преди да се поднесе. Аз не спазвам това, а я разрязвам дори още леко топла. Никога не мога да и устоя, а и ми харесва да е по-мека и ефирна, мисля си, че в хладилника би стегнала доста заради маслото.
Опитайте, невероятна вкусотия е чийзкейк торта с боровинки и бадемов блат!