Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Чийзкейк»Чийзкейк торта с боровинки и бадемов блат

Чийзкейк торта с боровинки и бадемов блат

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Чийзкейк торта с боровинки и бадемов блат
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Никога не мога да и устоя да чакам 3 часа боровинковата торта да стегне, а и ми харесва да е по-мека и ефирна... Да вие сладко!"

Необходими Продукти

  • Блат
  • бадеми - 200 г
  • захар - 60 г
  • масло - 50 г на стайна температура
  • сол - щипка
  • Смес за торта
  • захар - 170 г пудра или фин кристал
  • яйца - 3 бр.
  • извара - 250 г качествена
  • брашно - 80 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • кора от лимон - от 1/2 лимон
  • масло - 170 г, на стайна температура
  • сладко от боровинки - 6 пълни лъжици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, пригответе бадемовия блат, като запечете ядките на сух тиган с широка повърхност или във фурната. Внимавайте да не ги прегорите.

Оставете бадемите да изстинат и ги сложете в блендер заедно с маслото, захарта и щипка сол. Пуснете уреда на високи обороти да смели и всичко почти на паста.

Ако е суха, сложете още малко масло, но дори и да е леко на трохички, после при притискането ще се слегнат, това да не ви тревожи. Все пак идеята е блатът за тортата да има по- ронлива консистенция.

Прехвърлете в тавичка с диаметър 24 см и разстелете равномерно по дъното, като притискате с лъжица, за да получите компактна основа за тортата. Приберете в хладилник, докато правите сместа с изварата.

За нея, разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Първо, разбийте белтъците на сняг с 30 грама от захарта в голяма купа.

В друг съд разбийте мекото масло със останалата захар и фино настърганата лимонова кора.

Когато получите пухкаво кремче, започнете да слагате жълтъците и накрая изварата. Всичко трябва да е добре разбито и кремът да е много пухкав.

Сипете сместа с изварата при белтъците и внимателно разбъркайте с плавни движения. Накрая пресейте брашното със бакпулвера и го добавете със същите плавни движения докато постигнете хомогенност.

Разпределете половината от сместа върху бадемовия блат и заравнете. Сложете сладкото от боровинки на места и покрийте с останалото пухкаво тесто/крем от извара.

Печете на 160 °C за около 45 минути или до хубав загар.

Когато чийзкейкът с извара е готов, изключете фурната и изчакайте 1 час. Може леко да отворите вратичката.

Препоръчва се тортата от извара да се завие със стреч фолио и да се прибере в хладилник за минимум 3 часа, преди да се поднесе. Аз не спазвам това, а я разрязвам дори още леко топла. Никога не мога да и устоя, а и ми харесва да е по-мека и ефирна, мисля си, че в хладилника би стегнала доста заради маслото.

Опитайте, невероятна вкусотия е чийзкейк торта с боровинки и бадемов блат!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: