Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
Затоплете леко прясното мляко, сложете лъжичка захар, сухата мая и лъжичка брашно.
Разбъркайте и оставете за няколко минути, за да се активира маята.
В купа пресейте 400 г от брашното с щипка сол. Останалото количество оставете, ако ви потрябва за доомесване.
Разбийте яйцата със захарта, добавете прахче ванилия.
Направете кладенче в брашното и добавете течните съставки - яйцата и маята.
С ръце размесете и омесете хомогенно тесто. Месете тестото, докато спре да лепне по ръцете ви, и се получи гладко и меко.
Покрийте с кърпа или домакинско фолио и оставете за час, докато удвои обема си.
Когато тестото видимо е втасало и надигнало, поставете върху масата или плота, спихнете и размесете леко и оформете на топка.
Топката козуначено тесто разточете на кора с дебелина 1- 2см и диаметър 26 см.
Кората намажете с меко масло и поръсете със захар и сушени плодове, като леко с ръка ги притиснете, да се захванат към тестото.
Навийте кората на руло, направете разрез през средата на това руло и разрежете, да се получат два разлистени фитила.
Навийте и двата фитила на охлюв. В тава с диаметър не повече от 26 см сложете хартия за печене.
Поставете един от получените охлюви в тавата и върху него поставете другия, без да ги натискате един в друг.
Покрийте и оставете отново да втаса за около час круфинът.
Намажете кулича с разбит жълтък и лъжица прясно мляко.
Печете на 170 °C за около 40 мин до получаване на златистокафяв загар.
Извадете и охладете върху решетка великденския козунак.
Накрая по желание може да намажете с малко мед за получаване на блясък.
Бележка: За тази рецепта спокойно може да ползвате свободно стоящ миксер и да омесите бързо и лесно тестото с него.
Накрая по желание може да намажете великденски кулич - козунак круфин с малко мед за получаване на блясък.
Весели празници!
Източник: Блогът на Сия Рибагина