Начин на приготвяне
Сложете стафидите в купичка и ги залейте с ром. Оставете ги да киснат, докато тестото стане готово. В купа пресейте брашното с щипка сол.
Добавете яйцето, жълтъка, захарта, леко разтопеното краве масло, затоплено прясно мляко с разтворената мая и ароматизирайте с едно пакетче ванилова захар и настърганата кора от един лимон. Замесете меко тесто. На пипане тестото трябва да бъде като меката част на ухо.
Покрийте тестото за козунака с парче найлон и приберете на топло в леко загрята фурна. Когато тестото удвои обема си, го разточете на тънък лист върху набрашнена повърхност. Колкото по-тънко е разточен листът, толкова по-красиви дипли ще станат при печенето.
В купичка разбийте за кратко с една супена лъжица захар омекналото краве масло. Намажете листа, подсушете стафидите и ги разпръснете отгоре, добавете шоколадовите капки и парченца локум. Завийте листа на руло. С остър нож го срежете по дължина на две.
Всяка част завийте на кравай с разреза нагоре. Поставете ги една върху друга и сложете във форма 18 см. застлана с хартия за печене.
Оставете круфин кулича да втаса отново. Изпечете пухкавия козунак на 160 градуса в предварително загрята фурна за около 50 мин. или до приятен загар. Охладете на решетка и поръсете леко с пудра захар.
Да ви е сладко с този класически Круфин Кулич!
Христос Воскресе! Весел Великден!