Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Козунак»Великденски кулич - козунак круфин

Великденски кулич - козунак круфин

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7278k2k12k5
Великденски кулич - козунак круфин
Снимка: Сия Рибагина
1 / 2
29/03/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
4
"Великденски кулич - козунак круфин - малко по различен, но не по-малко вкусен козунак за този Великден"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г за козунаци
  • прясно мляко - 120 г
  • яйца - 2 бр
  • масло - 50 г разтопено
  • захар - 100 г
  • сол - 1 щипка
  • мая - 7 г суха
  • ванилия - 1 бр. прах
  • за намазване
  • масло - 100 г меко
  • сушен плодове - 100 г микс
  • захар - 50 г
  • жълтък - за намазване + прясно мляко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са на стайна температура.

Затоплете леко прясното мляко, сложете лъжичка захар, сухата мая и лъжичка брашно.

Разбъркайте и оставете за няколко минути, за да се активира маята.

В купа пресейте 400 г от брашното с щипка сол. Останалото количество оставете, ако ви потрябва за доомесване.

Разбийте яйцата със захарта, добавете прахче ванилия.

Направете кладенче в брашното и добавете течните съставки - яйцата и маята.

С ръце размесете и омесете хомогенно тесто. Месете тестото, докато спре да лепне по ръцете ви, и се получи гладко и меко.

Покрийте с кърпа или домакинско фолио и оставете за час, докато удвои обема си.

Когато тестото видимо е втасало и надигнало, поставете върху масата или плота, спихнете и размесете леко и оформете на топка.

Топката козуначено тесто разточете на кора с дебелина 1- 2см и диаметър 26 см.

Кората намажете с меко масло и поръсете със захар и сушени плодове, като леко с ръка ги притиснете, да се захванат към тестото.

Навийте кората на руло, направете разрез през средата на това руло и разрежете, да се получат два разлистени фитила.

Навийте и двата фитила на охлюв. В тава с диаметър не повече от 26 см сложете хартия за печене.

Поставете един от получените охлюви в тавата и върху него поставете другия, без да ги натискате един в друг.

Покрийте и оставете отново да втаса за около час круфинът.

Намажете кулича с разбит жълтък и лъжица прясно мляко.

Печете на 170 °C за около 40 мин до получаване на златистокафяв загар.

Извадете и охладете върху решетка великденския козунак.

Накрая по желание може да намажете с малко мед за получаване на блясък.

Бележка: За тази рецепта спокойно може да ползвате свободно стоящ миксер и да омесите бързо и лесно тестото с него.

Накрая по желание може да намажете великденски кулич - козунак круфин с малко мед за получаване на блясък.

Весели празници!

Източник: Блогът на Сия Рибагина

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: