Салса Билбаина

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Салса Билбаина
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"Салса Билбаина Salsa Bilbaína е испански сос за риба от Паис Баско. Лесен е за приготвяне и прави печената риба още по- вкусна."

Необходими Продукти

  • зехтин - 200 мл
  • чесън - около 50 г
  • оцет - 100 мл
  • люта чушка - 1 бр. суха
  • сол - 1 щипка
  • магданоз - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Салса Билбаина (Salsa Bilbaína) е испански сос за риба от Паис Баско. Лесен е за приготвяне и прави печената риба още по- вкусна.

За приготвянето му, първо, обелете чесъна и го нарежете на тънки филийки. Почистете сухата люта чушка и я разполовете.

Загрейте зехтина на умерен огън и запържете чесъна с лютата чушка, докато стане златист, като много внимавате тънките кръгчета чесън да не прегорят, защото ще нагарчат.

Ако искате чесънът да остане хрупкав, може да го извадите с решетъчна лъжица и да го добавите пак накрая, преди сервиране на соса. Може и да си го оставите в зехтина на този етап.

Следващата стъпка е да загасите огъня и да го намалите до минимум и да сипете оцета. Тъй като ще пръска първоначално, добре е да сложите веднага един капак върху съда, в който готвите.

Разклатете добре, за да се смеси всичко и да се получи лека емулсия.

Тук е моментът да сложите и лъжица-две накълцан магданоз, ако желаете.

Освен това в баския сос за риба може да добавите и зрънца розов пипер.

* Ако рибата ви вече е готова, задължително сипете от соса от печенето и в салсата Билбаина и разбъркайте на тих огън, за да се получи емулсия и да се смесят вкусовете.

* За предпочитане е този сос да се сервира само с бяла риба. Също така е подходящ за печени зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: