Gotvach.bg»Рецепти»Сандвичи»Бургери»Вегетариански бургер от гъби

Вегетариански бургер от гъби

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7845k1k4k11
Вегетариански бургер от гъби
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
15/04/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
55 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2
"Вегетариански бургер от гъби - сочен и вкусен, като никой друг"

Необходими Продукти

  • бургер питки - 2 бр.
  • гъби портобело - 4 бр. по - разтворени
  • масло - 2 с.л.
  • магданоз - 6 стръка
  • чесън - 2 скилидки + 1 глава
  • черен пипер
  • сол
  • олио - 1 ч.ч., за пържене
  • кашкавал - 60 г
  • крема сирене - 50 г
  • галета - 50 г
  • брашно - 20 + 50 г
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • вода - 100 мл
  • домат - 2 кръга
  • маруля - 2 листа
  • Бургер сос
  • майонеза - 3 с.л.
  • кетчуп - 1 с.л.
  • горчица - 1 ч.л.
  • кисела краставичка - ½ бр., малка
  • лук на прах - ½ ч.л.
  • чесън - 1 скилидка, малка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От главата чесън се отрязва върхът, като се засяга по малко от всяка скилидка. Капва се отгоре малко олио или зехтин и се поръсва със сол и черен пипер.

Увива се в алуминиево фолио и се запича за 35-45 минути. Когато се извади, се отваря фолиото и печеният чесън се оставя да изстине.

Маслото се разтопява. Двете скилидки чесън се наситняват заедно с магданоза. Смесват се с разтопеното масло.

Гъбите се почистват и се поставят с долната страна нагоре. Всяка гъба се намазва с част от маслената смес.

Изстиналият печен чесън се изстисква в купичка. Към него се добавя крема сиренето и настърганият кашкавал. Разбърква се добре и сместа се разпределя върху 2 от гъбите. Похлупват се всяка с по 1 от другите /без кашкавал/ да станат като сандвич.

В 1 чиния се изсипва галетата с малко сол и черен пипер. В друга се изсипва 50 грама брашно. В трета чиния се смесват 20 грама брашно, 1 с.л. царевично нишесте и 100 мл вода и се разбърква до хомогенност.

Всяко кюфте от гъби се овалва хубаво в брашното, след това в течната смес и накрая обилно в галета.

В сгорещеното олио се изпържват гъбите от всяка страна за няколко минути.

За приготвянето на соса се наситняват чесънът и киселата краставичка. Към тях се прибавят сосовете и лукът на прах. Разбърква се добре.

За бургера питките се разделят на две. Всяка половина се намазва със сос.

Върху долната се слага маруля, домат, отгоре кюфтето от гъби и вегетариански бургер от гъби се покрива с горната питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: