Начин на приготвяне
Приготвяме си зеленчуците за гарнитура като нарязваме киселите краставички на колелца, измиваме марулята, нарязваме домата и лука на кръгове. Заделяме настрана.
Сваряваме лещата, като предварително сме я накиснали около час във студена вода. Варим я до полуготовност, понеже след това ще премине допълнителна термична обработка. Варим за 20 минути. Отцеждаме я.
Нарязваме си гъбите на дребно, лука и чесъна на ситно и ги приготвяме на тиган в зехтин за 7-8 минутки на средна температура - идеята е не да ги сготвим, а да изкараме водата от тях.
Смесваме в блендера лещата със гъбите, лука и чесъна, добавяме соевият сос, тахана, мащерка, галета, чия, черен пипер, червен пушен пипер и ако обичате по-солено, добавете сол на вкус.
Блендираме до хомогенна смес - получава се здрава, лепкава смес.
Готовата смес я слагаме в купа, където изчакваме чията да абсорбира излишната вода за около 10-тина минути. Към сместа добавяме настърган 1/2 сладък картоф и оформяме вегетарианските бургери. Получават се 4 големи бургера /кюфтета/.
В загрят тиган със сгорещено олио досготвяме кюфтетата /бургерите/ за около 5 минути на всяка страна.
Апетитният майонезен сос приготвяме като смесим всички съставки за него и разбъркваме до хомогенна смес.
Питките можем леко да запечем във фурната, за да станат хрупкави или ги разрежете на две и за 1 минутка ги сложете в тостера на най-слаба степен.
Сглобяваме си вкусния домашен бургер като долната част от питката намазваме с майонезения сос, върху него кюфтето, зеленчуците отгоре, а сирача соса се намазва на капачето на бургера + киселите краставички върху соса.
Сглобяваме двете части на питката и бургерът ни е готов :)
Сервираме вегетарианския бургер с кюфте от леща с любимата бира!
Да ви е сладко!