Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Здравословна пица с блат от зеле

Здравословна пица с блат от зеле

Здравословна пица с блат от зеле
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 3
15/04/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Както и да я направите тази кето пица с блат от зеле, все ще е вкусна. Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • За блата
  • зеле - 1 средно голяма зелка /1.289 г/
  • лук - 1 глава /82 г/
  • моркови - 1 средно голям /158г/
  • зелен лук - 2 стръка /42г/
  • чесън - 3 скилидки /5 г/
  • яйца - 2 бр.
  • зехтин - 20 мл
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • пармезан - 40 г фино настърган
  • За отгоре
  • кашкавал - 179 г
  • домати - 1 бр. голям /310г/
  • печурки - 250 г
  • доматен сос - 102 г за пица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето се почиства и се разделя на части. Тук можете или да го нарежете с белачка, или да го настържете на едро ренде, както направих аз.

Сложете на котлона вода да заври и попарете зелето за 2 минути. Оставете го да се отцежда.

Обелват се лука и моркова, като лукът се реже на ситно, а морковът се настъргва. В тиган се слага малко зехтин и след като загрее, в него се задушават лукът и морковът.

След като зелето се е отцедило, към него се добавят задушените зеленчуци.

Зеленият лук се реже на ситно и се добавя при зелето. Чесънът се обелва и също се добавя към зелето. Чукват се яйцата, добавя се пармезанът и всичко се разбърква много добре.

Тук имате два варианта - или да изпечете здравословния блат за пица на голям тиган за палачинки, с какъвто аз не разполагам, или като мен да застелите тава с хартия за печене, да сложите ринг за торта, да изсипете блата вътре и да изпечете в загрята на 180 °C фурна за 20-30 минути.

През това време си пригответе продуктите за отгоре. Настържете кашкавала на едро ренде, домата нарежете на шайби, а гъбите обелете и нарежете на филийки.

След като блатът се е запекъл, намажете с четка доматения сос, разпределете домата, отгоре сложете гъбите и накрая разпределете кашкавала.

Върнете във фурната за още 10-тина минути до златист загар. Ако правите блата на тиган, след като сте го изпекли от двете страни, гарнирайте с продуктите и гответе под капак, докато се разтопи кашкавалът. Както и да я направите тази кето пица, все ще е вкусна. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: