Начин на приготвяне
Картофите се обелват и разрязват на сравнително тънки филии по дължина.
Всяка филия се поставя легнала между две клечки за хранене. Правят се множество прорези по цялата филия откъм късата страна.
Обръща се и се повтаря същото, но прорезите са вече леко по диагонал.
По този начин, когато след това всяка филия се хване от двете къси страни и се дръпне настрани, се разтяга като акордеон.
Смесват се подправките със зехтина и картофите и се намазват с тази смес.
Разпределят се в тава, застлана с хартия за печене, и се пекат в загрята на 210 °C фурна с вентилатор за 15-20 минути.
След това се обръщат и се пекат още 10 минути и от другата страна.
Сервират се печени сладки картофи с чеснов сос или друг сос по избор, докато са горещи и хрупкави.