Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Козунак»Козунак с кафява захар и какао

Козунак с кафява захар и какао

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5294k1k2k5
Козунак с кафява захар и какао
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 4
22/04/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
240 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
285 мин.
Порции
2
"Козунак с кафява захар и какао и не само - вътре ще намери те паста от кашу и сушени смокини"

Необходими Продукти

  • брашно - 530 г
  • кафява захар - 150 г
  • прясно мляко - 260 мл.
  • прясна мая - 25 г
  • жълтъци - 3 бр.
  • свинска мас - 70 г
  • ванилия - 1 бр.
  • сол - щипка
  • лимони - кората от 1
  • За плънката
  • кафява захар - 100 г
  • какао - 20 г (качествено)
  • кашу паста - 100 г
  • сушени смокини - 5 бр.
  • белтък - за намазване
  • кафява захар - малко за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото прясно мляко добавете 100 г кафява захар, маята и 3 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете да шупне.

В купа за месене на Таперуер сложете брашното, добавете щипка сол настъргана лимонова кора, ванилия, жълтъците и шупналата мая. Разбъркайте с лъжица, сложете капака на купата, обезвъздушете.

След първото втасване, започвате да месите на ръка и преди да се оформи козуначеното тесто, добавяте малко по малко размекнатата мас. Доомесете тестото. Трябва да остане леко лепкаво.

Сложете отново в купата и оставете да втаса за около 20 мин.

Втасалото тесто с ръце (без точилка) оформете на тънка правоъгълна кора, на леко намазнен плот.

Намажете кората със смес от кафява захар и какао. Леко притискайте по плънката с ръце, за да се залепи по тестото.

Разпределете нарязаните на ситно парченца сушени смокини и кашу пастата.

Завийте от двете страни до средата на рула. Разрежете на две рула, там където се събират. Всяко руло леко усуквате. Готови, козуначените рула прехвърлете в две форми с намазнени стени, а на дъното с хартия за печене.

Оставете в топла фурна на 50 °C да втасват пухкавите козунаци.

10 минути преди печене включете фурната на 160 °C с вентилатор, като преди това извадите формите на стайна температура до загряване на фурната. През това време ги намажете с разбит белтък и посипете с кафява захар.

Печете козунаците с кафява захар и какао на 160 °C за около 40-45 мин до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: