Начин на приготвяне
В 30 мл хладка вода се разбърква маята с лъжица захар и оставяме да се активира. Разбиват се яйцата с останалата бяла захар, като се отделя един жълтък за намазване.
Сипва се в пресято брашно маята, киселото мляко, олиото с маслото и настърганата кора от лимон, портокал и ванилия. Замесва се меко тесто, като месенето трябва да е около 10 минути, без да лепне.
Оставя се 50 минути да втаса на топло. Разделя се на две части. От всяка се правят по три фитила. Сплескват се и поръсваме с кафява захар, счукани орехи и по една щипка канела. Оформят се три рула и се сплитат на плитка.
Нареждат се в намаслена малка форма за печене. Оставяме тестото да втаса още 15 минути. После се намазва с разбития жълтък, забождат се орехови ядки и поръсваме отгоре с кафява захар.
Печем козунака в загрята фурна 170 градуса около 45-50 минути, като към края се покрива с фолио да не прегори козунака.
Коментари