Начин на приготвяне
В топлото прясно мляко добавете 100 г кафява захар, маята и 3 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете да шупне.
В купа за месене на Таперуер сложете брашното, добавете щипка сол настъргана лимонова кора, ванилия, жълтъците и шупналата мая. Разбъркайте с лъжица, сложете капака на купата, обезвъздушете.
След първото втасване, започвате да месите на ръка и преди да се оформи козуначеното тесто, добавяте малко по малко размекнатата мас. Доомесете тестото. Трябва да остане леко лепкаво.
Сложете отново в купата и оставете да втаса за около 20 мин.
Втасалото тесто с ръце (без точилка) оформете на тънка правоъгълна кора, на леко намазнен плот.
Намажете кората със смес от кафява захар и какао. Леко притискайте по плънката с ръце, за да се залепи по тестото.
Разпределете нарязаните на ситно парченца сушени смокини и кашу пастата.
Завийте от двете страни до средата на рула. Разрежете на две рула, там където се събират. Всяко руло леко усуквате. Готови, козуначените рула прехвърлете в две форми с намазнени стени, а на дъното с хартия за печене.
Оставете в топла фурна на 50 °C да втасват пухкавите козунаци.
10 минути преди печене включете фурната на 160 °C с вентилатор, като преди това извадите формите на стайна температура до загряване на фурната. През това време ги намажете с разбит белтък и посипете с кафява захар.
Печете козунаците с кафява захар и какао на 160 °C за около 40-45 мин до готовност.