Начин на приготвяне
Почистете, обелете артишока и го сложете в купа с изцеден в нея лимонов сок, за да не почернява.
Загрейте вода в тенджера с малко сол и една-две лъжици лимонов сок. Сложете артишоците, разрязани на половинки, и варете 10-12 минути.
Тук ще направя уточнението, че това време за готвене се отнася за малки или средни артишоци, а както знаете има и едни, които са гигантски, те се готвят малко по-дълго.
За жалост, аз точно такива открих на пазара и честно казано си предпочитам тези с нормалния размер. Друг е моментът, че случих и на доста престоял артишок, който вече беше направил мъхчета отвътре и половината от него издълбах, за да ги премахна.
При пресните представители на този зеленчук това го няма и единствено трябва да се обели отвън. Тоест да се премахнат твърдите външни листа и около два сантиметра от върха, а не да се дълбае вътрешността. Но, в случая се наложи.
След като половинките артишок са леко омекнали, извадете ги от водата и подредете в тавичка, застлана с хартия за печене. Ако ползвате от гиганския артишок, тогава трябва да е нарязан на по- дебели надлъжни резени, вместо на половинки. Поръсете с малко сол и зехтин и печете до златист загар.
През това време на другото ниво във фурната сложете друга тавичка с измитите чери домати, обелените скилидки чесън, стръкчета босилек, сол, черен пипер, бял балсамов оцет и хубава струйка зехтин.
Печете до омекване и лек загар на зеленчуците.
След като всичко е готово, извадете от фурната ястието с артишок. Подредете артишока в голямо плато или индивидуални чинийки.
Прехвърлете омекналите и карамелизирани доматки, чесън и босилек в блендер. Добавете крема сиренето (по принцип е на вкус колко от него ще сложите).
Пасирайте до гладък или полугладък крем. По желание го доовкусете с още малко сол, пипер и струйки зехтин и лимонов сок.
Поднесете соса към печения артишок.
Лесно и вкусно ястие е артишок с крем от чери домати!
Добър апетит!
Коментари
Викам сега това охльов ли е, мини октопод ли е...аз не съм яла артишок и не знам как е на вкус. :) Коментара ми не е с цел да Ви обидя, просто споделям, как се посмях на моето въображение. :) Поздрави! :)