Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Печени зеленчуци»Артишок с крем от чери домати

Артишок с крем от чери домати

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Артишок с крем от чери домати3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
2
"Подредете артишока в голямо плато или индивидуални чинийки, добавете разкошния сос и си кажете наздраве с чаша бяло вино"

Необходими Продукти

  • артишок - около 1 кг
  • лимони - 1 бр.
  • чери домати - 250 г
  • чесън - 1 голяма глава
  • босилек - 3 клонки
  • зехтин
  • крема сирене - 100 г или на вкус
  • черен пипер - 1 щипка
  • балсамов оцет - 2 с.л. бял
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете, обелете артишока и го сложете в купа с изцеден в нея лимонов сок, за да не почернява.

Загрейте вода в тенджера с малко сол и една-две лъжици лимонов сок. Сложете артишоците, разрязани на половинки, и варете 10-12 минути.

Тук ще направя уточнението, че това време за готвене се отнася за малки или средни артишоци, а както знаете има и едни, които са гигантски, те се готвят малко по-дълго.

За жалост, аз точно такива открих на пазара и честно казано си предпочитам тези с нормалния размер. Друг е моментът, че случих и на доста престоял артишок, който вече беше направил мъхчета отвътре и половината от него издълбах, за да ги премахна.

При пресните представители на този зеленчук това го няма и единствено трябва да се обели отвън. Тоест да се премахнат твърдите външни листа и около два сантиметра от върха, а не да се дълбае вътрешността. Но, в случая се наложи.

След като половинките артишок са леко омекнали, извадете ги от водата и подредете в тавичка, застлана с хартия за печене. Ако ползвате от гиганския артишок, тогава трябва да е нарязан на по- дебели надлъжни резени, вместо на половинки. Поръсете с малко сол и зехтин и печете до златист загар.

През това време на другото ниво във фурната сложете друга тавичка с измитите чери домати, обелените скилидки чесън, стръкчета босилек, сол, черен пипер, бял балсамов оцет и хубава струйка зехтин.

Печете до омекване и лек загар на зеленчуците.

След като всичко е готово, извадете от фурната ястието с артишок. Подредете артишока в голямо плато или индивидуални чинийки.

Прехвърлете омекналите и карамелизирани доматки, чесън и босилек в блендер. Добавете крема сиренето (по принцип е на вкус колко от него ще сложите).

Пасирайте до гладък или полугладък крем. По желание го доовкусете с още малко сол, пипер и струйки зехтин и лимонов сок.

Поднесете соса към печения артишок.

Лесно и вкусно ястие е артишок с крем от чери домати!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Vesna Videva
Vesna Videva
Ох, в първият момент, помислих,че е някакво убито животинче. :D
Викам сега това охльов ли е, мини октопод ли е...аз не съм яла артишок и не знам как е на вкус. :) Коментара ми не е с цел да Ви обидя, просто споделям, как се посмях на моето въображение. :) Поздрави! :)
07.05.2024 13:33
1
Покажи всички подкоментари