Начин на приготвяне
Сладкият картоф се обелва и нарязва на не много едри парченца. Смесва се с нахута и се овкусява с подправки и зехтин. Разпределят се в тава, застлана с хартия за печене или алуминиево фолио. Пекат се в загрята на 200 °C фурна за 10 минути.
През това време тофуто се нарязва на кубчета. Овкусява се с подправките, както и малко сусамово олио, оризов оцет и кленов сироп. Когато минат десетте минути, тавата се изважда и встрани се добавя и тофуто. Връща се всичко да се пече още 30 минути, като може след 15 минути да се разбъркат.
През това време се сварява 1 ч.ч. ориз.
Отделно се налива съвсем малко вода, която се слага да заври, и в нея се задушават броколите, без да се похлупват, като се разбъркват периодично до готовност. Когато са почти готови, се прибавя замразеното едамаме да се задуши и то.
За дресинга хумусът се смесва с подправките, изцежда се малко от портокаловия сок и се разбърква, докато стане по-течна консистенция без бучки. След това се изцежда останалият сок или колкото е необходимо да достигане на желаната гъстота.
Авокадото се нарязва на кубчета.
В дълбока чиния се слага част от ориза, отгоре следват броколи, после сладък картоф и нахут, след това тофу, накрая едамаме и авокадо. Отгоре се полива с дресинг.
* Вместо ориз в рецептата за многокомпонентно ястие със сладък картоф и тофу може да се ползва и нещо друго като например булгур, киноа, елда и др.