Начин на приготвяне
Великденски яйца, боядисани с памук и салфетки - тази техника научих от майка ми. Лесно и красиво!
Изсипваме 100-150 мл гореща вода в подходящ съд, според броя цветове боя, които ще разтваряме. Добавяме 1 лъжица оцет във всяка отделна купа и достатъчно количество боя за яйца, за да се получи наситен цвят.
Подготвяме парче памук с подходяща форма и увиваме в него горещото яйце. Така правим с няколко яйца, които искаме да боядисаме чрез тази техника.
Започваме да накапваме различни цветове върху памука, докато го боядисаме от всички страни. Оставяме яйцата да престоят така 3-5 минути.
След което премахваме памука внимателно, за да може да го ползваме поне още 2 пъти. Ако желаем постигането на по-наситени цветове, можем да ги подсилим като капнем още малко боя от същия цвят (там където е червено петно капваме червено, на синьото – синьо и т.н.).
Същата процедура на боядисване можем да направим и със салфетките или кухненската хартия.
Боядисаните яйца оставяме да изсъхнат в кора за яйца. Готовите яйца за великденската трапеза намазваме отгоре с памук, напоен с 5-6 капки олио. След това, можем да наредим красиво във великденска кошничка готовите боядисани яйца и да ги поднесем на гостите.