Начин на приготвяне
Яйцата се изваждат от хладилника и се оставят да се стоплят на стайна температура като се приготвят за варене, когато яйцата не са студени. Измиват се много добре.
Нареждат се в съд за варене, но не директно на дъното. На дъното се поставя меко парче плат, което при варенето не трябва да пуска боя.
Слага се солта и се залива с вода. Варят се 10 мин. след завиране. Свалят се от огъня и се вадят с лъжица без да се охлаждат.
Боята за яйца се слага в съд с топла вода като на всяка опаковка цвят се отрязва на върха малка дупка.
Взима се парче памук, което е с дължина да покрие яйцето. Върху памука се слага от всеки цвят боя на различни места. Яйцето се завива много добре с памука и се притиска между дланите на ръцете за няколко минути.
Получават се много красиви и шарени великденски яйца. Оставят се да изсъхнат в кора за яйца.
Металическите великденски яйца с памук не се полират с мазнина.