Начин на приготвяне
Всички продукти е добре да са със стайна температура.
Разтворете маята в леко затоплена вода, заедно със захарта и 2 лъжици от брашното. Разбъркайте и оставете сместа покрита за 10 минути.
Пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче, в което прибавете кефира, сместа с маята, олиото, едно яйце и белтъка на второто. Жълтъка заделете за намазване.
Замесете меко тесто.
Готовото тесто поставете в купа и покрийте с фолио за около час, докато удвои обема си.
След това разделете тестото на две части.
Едната част разточете на тънка кора с дебелина около 0, 5 см. Намажете с разтопено и охладено масло и нарежете на 12 триъгълника. В шороката част на всеки триъгълник сложете плънка по ваш избор и навийте на кифлички.
Останалото тесто разделих на 6 малки топчета. Всяко от тях разточих върху набрашнена повърхност на елипса, намазах с масло и навих.
Наредих всичко в две тави, покрити с хартия за печене и оставих хлебчетата и кифличките отново да втасат за още 20 минути.
След това намазах кифличките със заделения жълтък, смесен с лъжица прясно мляко, поръсих с микс от семена и сложих да се пекат в предварително загрята фурна на 170°С с вентилатор на две нива на фурната.
По средата на печенето размених местата на тавите.
Пухкави хлебчета и кифлички с кефир са готови за 20 минути печене.
Опитайте и вие!