Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Пухкави хлебчета и кифлички с кефир

Пухкави хлебчета и кифлички с кефир

Пухкави хлебчета и кифлички с кефир
Снимка: Росица Петрова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
10
"Пухкави хлебчета и кифлички с кефир са готови за 20 минути печене. С какво ще ги хапнете?"

Необходими Продукти

  • кефир - 300 мл натурален
  • вода - 50 мл
  • мая - 7 г суха
  • яйца - бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - около 500 г (ползвах равни количества пшенично тип 500 и бяла спелта)
  • ПЛЪНКА
  • масло - 50 г
  • сирене
  • кашкавал
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти е добре да са със стайна температура.

Разтворете маята в леко затоплена вода, заедно със захарта и 2 лъжици от брашното. Разбъркайте и оставете сместа покрита за 10 минути.

Пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче, в което прибавете кефира, сместа с маята, олиото, едно яйце и белтъка на второто. Жълтъка заделете за намазване.

Замесете меко тесто.

Готовото тесто поставете в купа и покрийте с фолио за около час, докато удвои обема си.

След това разделете тестото на две части.

Едната част разточете на тънка кора с дебелина около 0, 5 см. Намажете с разтопено и охладено масло и нарежете на 12 триъгълника. В шороката част на всеки триъгълник сложете плънка по ваш избор и навийте на кифлички.

Останалото тесто разделих на 6 малки топчета. Всяко от тях разточих върху набрашнена повърхност на елипса, намазах с масло и навих.

Наредих всичко в две тави, покрити с хартия за печене и оставих хлебчетата и кифличките отново да втасат за още 20 минути.

След това намазах кифличките със заделения жълтък, смесен с лъжица прясно мляко, поръсих с микс от семена и сложих да се пекат в предварително загрята фурна на 170°С с вентилатор на две нива на фурната.

По средата на печенето размених местата на тавите.

Пухкави хлебчета и кифлички с кефир са готови за 20 минути печене.

Опитайте и вие!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: