Содени карталачки

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
4046k1k2k1
Содени карталачки
Снимка: Juliya
1 / 2
26/05/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
5
"Содени карталачки от тефтерите на баба. Вкусна закуска за големи и малки."

Необходими Продукти

  • брашно - 350 - 400 г
  • кисело мляко - 200 г
  • сода - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - щипка
  • захар - щипка
  • краве сирене - 200 г
  • кашкавал - 200 г
  • краве масло - около 25 г (за намазване)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа сипете киселото мляко, добавете содата, олиото, щипка сол и щипка захар и разбъркайте, докато млякото шупне.

Прибавете на части брашното и омесете меко и нелепнещо тесто.

В друга купа настържете кашкавала и сиренето и разбъркайте.

Разделете тестото на 5 парчета, разточете всяко парче на тънка кора и поръсете 1/5 смес от сирене и кашкавал.

Навийте кората на руло, навийте на охлюв и го разточете на кръг (15-17 см).

Печете на средно затоплен сух тиган или сач за 2-3 минути от едната страна като гюзлеми.

След това обърнете, намажете с маслото и печете още 2-3 минути.

Слагайте готовите горещи карталачки една върху друга.

Сервирайте веднага много вкусните содени карталачки.

А пък утре препоръчваме да опитате нашите родопски марудници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: