Начин на приготвяне
В голяма купа сипете киселото мляко, добавете содата, олиото, щипка сол и щипка захар и разбъркайте, докато млякото шупне.
Прибавете на части брашното и омесете меко и нелепнещо тесто.
В друга купа настържете кашкавала и сиренето и разбъркайте.
Разделете тестото на 5 парчета, разточете всяко парче на тънка кора и поръсете 1/5 смес от сирене и кашкавал.
Навийте кората на руло, навийте на охлюв и го разточете на кръг (15-17 см).
Печете на средно затоплен сух тиган или сач за 2-3 минути от едната страна като гюзлеми.
След това обърнете, намажете с маслото и печете още 2-3 минути.
Слагайте готовите горещи карталачки една върху друга.
Сервирайте веднага много вкусните содени карталачки.
А пък утре препоръчваме да опитате нашите родопски марудници.