Млечни Карталаци

Млечни Карталаци
Снимка: Илияна Димова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"И едно айрянче ако има към млечните карталаци, ще се получи страхотна закуска"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 к.л.
  • олио - 5 с.л.
  • бакпулвер - 1 щипка
  • суха мая - 2 ч.л.
  • брашно - около 900 г бяло
  • За плънка
  • сирене - 300 - 400 г
  • олио
  • мас - за намазване на сача преди печене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тестото, като в купа сипваме кисело мляко и наливаме вода (2 ч.ч.). Слагаме сол, захар, олио, бакпулвер и суха мая.

Разбъркваме добре с бъркалка, да се смесят всички съставки. Пресяваме брашното и постепенно прибавяме към течната смес, докато получим гладко, нелепнещо тесто.

Слагаме тестото в намазана с олио купа и завиваме с кърпа или найлоново фолио. Оставяме да втаса, докато си удвои обема.

Втасалото тесто правим на 10-12 топки. Намазваме ги с олио, завиваме отново с кърпа или фолио и оставяме за 10-15 минути да се отпуснат.

После всяка топка тесто разтегляме с намазани с олио ръце на кора (не трябва да е съвсем тънко разтеглена). Напръскваме с олио и наръсваме с натрошено сирене.

Сгъваме отдолу и отгоре крайчетата и ги допираме към средата, а после лявата към дясната страна и така оформяме квадрат. Оставяме оформените карталаци върху хартия за печене, намазана с олио.

Когато са готови всички, разточваме леко с точилка и ги изпичаме в добре нагрят сач, който намазваме с мас, преди да сложим баничките за печене.

Много са вкусни тези млечни карталаци, както за закуска, така и за основно ястие с айрян или кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: