Млечни Карталаци

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Млечни Карталаци
Снимка: Илияна Димова
1 / 6
20/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"И едно айрянче ако има към млечните карталаци, ще се получи страхотна закуска"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 к.л.
  • олио - 5 с.л.
  • бакпулвер - 1 щипка
  • суха мая - 2 ч.л.
  • брашно - около 900 г бяло
  • За плънка
  • сирене - 300 - 400 г
  • олио
  • мас - за намазване на сача преди печене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тестото, като в купа сипваме кисело мляко и наливаме вода (2 ч.ч.). Слагаме сол, захар, олио, бакпулвер и суха мая.

Разбъркваме добре с бъркалка, да се смесят всички съставки. Пресяваме брашното и постепенно прибавяме към течната смес, докато получим гладко, нелепнещо тесто.

Слагаме тестото в намазана с олио купа и завиваме с кърпа или найлоново фолио. Оставяме да втаса, докато си удвои обема.

Втасалото тесто правим на 10-12 топки. Намазваме ги с олио, завиваме отново с кърпа или фолио и оставяме за 10-15 минути да се отпуснат.

После всяка топка тесто разтегляме с намазани с олио ръце на кора (не трябва да е съвсем тънко разтеглена). Напръскваме с олио и наръсваме с натрошено сирене.

Сгъваме отдолу и отгоре крайчетата и ги допираме към средата, а после лявата към дясната страна и така оформяме квадрат. Оставяме оформените карталаци върху хартия за печене, намазана с олио.

Когато са готови всички, разточваме леко с точилка и ги изпичаме в добре нагрят сач, който намазваме с мас, преди да сложим баничките за печене.

Много са вкусни тези млечни карталаци, както за закуска, така и за основно ястие с айрян или кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: