Начин на приготвяне
Замесваме тестото, като в купа сипваме кисело мляко и наливаме вода (2 ч.ч.). Слагаме сол, захар, олио, бакпулвер и суха мая.
Разбъркваме добре с бъркалка, да се смесят всички съставки. Пресяваме брашното и постепенно прибавяме към течната смес, докато получим гладко, нелепнещо тесто.
Слагаме тестото в намазана с олио купа и завиваме с кърпа или найлоново фолио. Оставяме да втаса, докато си удвои обема.
Втасалото тесто правим на 10-12 топки. Намазваме ги с олио, завиваме отново с кърпа или фолио и оставяме за 10-15 минути да се отпуснат.
После всяка топка тесто разтегляме с намазани с олио ръце на кора (не трябва да е съвсем тънко разтеглена). Напръскваме с олио и наръсваме с натрошено сирене.
Сгъваме отдолу и отгоре крайчетата и ги допираме към средата, а после лявата към дясната страна и така оформяме квадрат. Оставяме оформените карталаци върху хартия за печене, намазана с олио.
Когато са готови всички, разточваме леко с точилка и ги изпичаме в добре нагрят сач, който намазваме с мас, преди да сложим баничките за печене.
Много са вкусни тези млечни карталаци, както за закуска, така и за основно ястие с айрян или кисело мляко.