Карталаци

Йорданка ТасеваЙорданка Тасева
Иноватор
3782k1k2k5
Карталаци
Снимка: Йорданка Тасева
1 / 6
08/06/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Баба знае, че с тези вкусни Карталаци порастват здрави юнаци"

Необходими Продукти

  • вода - 500 мл
  • мая - 1 кубче
  • олио - 2 с.л.
  • оцет - 2 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - колкото поеме (около 1 кг или 1.2 кг)
  • сирене - 800 г
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в дълбок съд. Правим едно кладенче и прибавяме захарта, оцета, солта, олиото, маята и водата (малко затоплена).

Разбъркваме добре и изваждаме от съда. Месим на набрашнен плот до получаване на меко тесто.

След като се получи гладко и еластично тесто оставяме да почине на топло за час. Разделяме тестото на равни топки и всяка разточваме на тънко.

Всяка кора се намазва с олио. Поръсваме със сирене и завиваме от всички страни, за да се получи квадрат. Всеки карталак запичаме в нагорещен сач (може и на тиган).

Като го запечем от двете страни, намазваме с масло. Може да ползвате и друга мазнина за карталаците (мас, олио, маргарин) за намазването, но с маслото карталачките ще получите и прекрасен аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
512
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марияна
Марияна
Моята баба правеше такива, но ги пържеше в олио от двете страни.В Добруджа им казваме Гюзлеми.Моя позната-туркиня ги прави по вашият начин.Едно е сигурно - много са вкусни.
11.06.2016 14:59
9
2
3
Покажи всички подкоментари
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Искам да попитам сача трябва ли да го намасим преди да сложим да печем карталаците или направо на сух и горещ ги слагате?
09.06.2016 11:24
2
1
1
Покажи всички подкоментари
Евтини Рецепти
Евтини Рецепти
Страхотни са,често ги правя.Те са като турските гьозлемета ;)
08.06.2016 21:47
6
3
2
Покажи всички подкоментари
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Страхотна рецепта,с удоволствие ще ги приготвя :)
08.06.2016 18:45
1