Медена торта с маслен крем

Виктория КонстантиноваВиктория Константинова
Мастър Шеф
5415k1k3k3
Медена торта с маслен крем
Снимка: Виктория Константинова
1 / 3
29/05/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
12
"Вкусна домашна медена торта без изкуствени консерванти и оцветители."

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 65 г
  • мед - 3 с.л.
  • сода бикарбонат - 2 ч.ч.
  • оцет - 2 ч.л.
  • канела - 1/2 пакетче
  • брашно - колкото поеме за меко тесто
  • За млечния крем
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • брашно - 3 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • прясно мляко - 2 1/2 ч.ч.
  • За масления крем
  • масло - 250 г
  • пудра захар - 2/3 ч.ч.
  • още
  • шоколад - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото за масления крем се изкарва от хладилника, за да достигне стайна температура. В голяма купа се чукват и разбиват яйцата за блата. Добавят се захарта, маслото и меда.

В голяма купа или малка тенджера се сипва вряла вода, загрят на бързоварка. Купата със съставките се потапя в горещата вода и се разбива до хомогенна смес. Изваждат се от водата и се добавят 2 ч.л. сода бикарбонат, угасена с 2 ч.л. оцет и 1/2 пакетче канела.

Разбърква се. Постепенно се добавя брашно. Замесва се меко тесто. Не бива да се прекалява с брашното, защото тестото е топло и изглежда меко. Разделя се на седем равни топки. Слагат се в хладилника за 30 минути.

Подготвя се голямата тава на фурната, като се покрива с хартия за печене. Всяка от топките се разточват в правоъгълна форма с приблизителна големина половината на тавата. Използва се брашно под и върху блата, защото тестото е много крехко.

Така в тавата се слагат по 2 блата един до друг. Пренасят се като се навиват на точилката. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Трябва да се следят, защото са им необходими по-малко от 10 минути. Същото се повтаря до изпичане на всички блатове.

Нареждат се един върху друг на голяма дъска да изстинат. Подрязват се от всички страни, за да бъдат с еднаква големина и форма. Изрязаните части се слагат в блендер и се правят на трохи, които по-късно ще бъдат използвани за декорацията.

За млечния крем в малка тенджера се чукват яйцата. Добавя се захарта и ванилията и се разбива. Добавя се брашното. Разбива се. Постепенно се изсипва прясното мляко, като непрекъснато се разбива. Слага се на слаб котлон и се бърка до сгъстяване на крема. Отстранява се от котлона и се оставя да се охлади.

Приготвя се масленият крем. За целта в купата на миксера се слагат мекото масло и пудрата захр. Разбива се.

Когато млечния крем се е охладил се прибавя към масления крем и се разбива до хомогенна смес.

Време е за оформяне на медената торта. Слага се малко от крема върху подноса върху, който ще се сглобява тортата, за да се фиксира тя. Слага се един блат. Намазва се с тънък, но покриващ слой крем. Същото се повтаря с всички блатове, като най-отгоре се намазва с крема.

Тортата се покрива и от страните с млечно-масления крем. Отстрани се поръсва с трохите от блата. Шоколадът се нарязва на ситни парченца и се поръсва отгоре по краищата. Медената торта с маслен крем може да оформите и кръгла, да декорирате с орехи или да експериментирате с декорацията, но вкуса остава незабравим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: