Начин на приготвяне
Маслото за масления крем се изкарва от хладилника, за да достигне стайна температура. В голяма купа се чукват и разбиват яйцата за блата. Добавят се захарта, маслото и меда.
В голяма купа или малка тенджера се сипва вряла вода, загрят на бързоварка. Купата със съставките се потапя в горещата вода и се разбива до хомогенна смес. Изваждат се от водата и се добавят 2 ч.л. сода бикарбонат, угасена с 2 ч.л. оцет и 1/2 пакетче канела.
Разбърква се. Постепенно се добавя брашно. Замесва се меко тесто. Не бива да се прекалява с брашното, защото тестото е топло и изглежда меко. Разделя се на седем равни топки. Слагат се в хладилника за 30 минути.
Подготвя се голямата тава на фурната, като се покрива с хартия за печене. Всяка от топките се разточват в правоъгълна форма с приблизителна големина половината на тавата. Използва се брашно под и върху блата, защото тестото е много крехко.
Така в тавата се слагат по 2 блата един до друг. Пренасят се като се навиват на точилката. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Трябва да се следят, защото са им необходими по-малко от 10 минути. Същото се повтаря до изпичане на всички блатове.
Нареждат се един върху друг на голяма дъска да изстинат. Подрязват се от всички страни, за да бъдат с еднаква големина и форма. Изрязаните части се слагат в блендер и се правят на трохи, които по-късно ще бъдат използвани за декорацията.
За млечния крем в малка тенджера се чукват яйцата. Добавя се захарта и ванилията и се разбива. Добавя се брашното. Разбива се. Постепенно се изсипва прясното мляко, като непрекъснато се разбива. Слага се на слаб котлон и се бърка до сгъстяване на крема. Отстранява се от котлона и се оставя да се охлади.
Приготвя се масленият крем. За целта в купата на миксера се слагат мекото масло и пудрата захр. Разбива се.
Когато млечния крем се е охладил се прибавя към масления крем и се разбива до хомогенна смес.
Време е за оформяне на медената торта. Слага се малко от крема върху подноса върху, който ще се сглобява тортата, за да се фиксира тя. Слага се един блат. Намазва се с тънък, но покриващ слой крем. Същото се повтаря с всички блатове, като най-отгоре се намазва с крема.
Тортата се покрива и от страните с млечно-масления крем. Отстрани се поръсва с трохите от блата. Шоколадът се нарязва на ситни парченца и се поръсва отгоре по краищата. Медената торта с маслен крем може да оформите и кръгла, да декорирате с орехи или да експериментирате с декорацията, но вкуса остава незабравим.