Начин на приготвяне
В сезона на ягодите няма как без сладко от тези ароматни и вкусни плодове. Аз предпочитам да е с цели плодове, затова си избирам по-дребни ягоди, измивам, почиствам от дръжките, слагам в тава и покривам със захар.
Когато ягодите са по-сладки, на два килограма ягоди, слагам килограм захар. Аз никога не слагам захар в съотношение 1:1, много ми е сладко, но вие можете да сложите захар според предпочитанията си.
Престояват със захарта няколко часа или цяла нощ в хладилника и след това отиват на сауна във фурната.
Първо на 180 °C, докато заври сместа, а след това на 150 до готовност.
Разбърквам от време на време. Малко преди да сме стигнали желаната гъстота, слагам пакетче лимонена киселина и след пет минути наливам горещото сладко от ягоди в топли и сухи буркани, затварям и обръщам върху капачките.
След пълното им охлаждане прибирам на хладно, но и в шкафа в кухнята съм оставяла готови буркани и няма проблеми с трайността.
Желая ви чудесен ден с ягодов аромат, сега му е времето за сладко от ягоди на фурна.
Ако имате ягоди под ръка, не се колебайте да си приготвите и един ягодов чийзкейк или пък да опитате от нашите сладкиши с ягоди.