Начин на приготвяне
В купа със студено мляко се накисва една суха филия хляб. В друга купа се слага каймата, нарязаната на ситно глава лук, сол на вкус, прясно смлян черен пипер, малко кимион, чубрица и едно сурово яйце.
Филията хляб през това време трябва да е омекнала, изстисква се и се надробява при каймата. Всичко се омесва хубаво и се оставя за час-два в хладилника. След това от каймата се оформят средно големи кюфтета, които се овалват в брашно и изпържват в сгорещено олио.
За приготвянето на Бешамел е необходимо в касерола със загрята мазнина (краве масло и олио) да се запържат две супени лъжици брашно. На тънка струйка и при непрекъснато бъркане се налива прясното мляко. Сосът се овкусява със сол и настъргано индийско орехче.
В тавичка, огнеупорен съд или в индивидуални съдове се слагат кюфтетата. Отгоре се поливат с приготвеният сос Бешамел. Настъргва се кашкавал и съдът се слага във фурната. Кюфтетата се запичат за около 6-7 минути или докато се разтопи кашкавалът.
Кюфтета със сос Бешамел, който показва любимите кюфтенца в още по-вкусна светлина.
Ако обичате кюфтета със сос, опитайте тези кюфтенца с разкошен доматен сос.