Начин на приготвяне
В купа разбъркайте кефир, содата, солта, захарта и 1 с.л. олио.
Добавяйте брашното, започнете да разбърквате с лъжица, а след това продължете да месите с ръце.
Омесете меко и нелепнещо тесто за варенки, покрийте го с кърпа и оставете да почине за 30 минути.
Загрейте 1 с.л. олио и запържете нарязания на ситно лук.
Намачкайте картофите, добавете изстиналия лук и разбъркайте. Овкусете със сол и пипер.
Разточете тестото върху набрашнения плот и изрежете кръгчета.
Във всеки кръг поставете около 1 ч.л. плънка и оформете вареники.
В голяма тенджера загрейте вода, добавете 1 ч.л. сол, пускайте поетапно варениките във врящата вода и ги варете за около 5-7 минути.
Сервирайте украинските вареники с масло и заквасена сметана.
Ако обичате равиоли и пелмени, и тази украинска рецепта ще ви допадне.