Начин на приготвяне
Измийте къпините, посипете ги със захарта и ги оставете в хладилника за една нощ.
На сутринта ги намачкайте с помощта на преса за картофи. Залейте ги с вода, най-добре минерална или филтрирана.
Сложете тенджерата на котлона и оставете сока да заври, като периодично разбърквате, докато се разтвори захарта.
След завиране засечете 10 минути и махнете от огъня. Ако се е образувала пяна, я отстранете.
Прецедете готовия домашен плодов сок и го налейте в чисти бутилки.
Затворете бутилките плътно с капачки и ги стерилизирайте за пет минути. Съхранявайте сока от къпини на хладно и тъмно място.
В сезона на къпините опитай и предложенията ни за ликьор от къпини, сладко от къпини или чийзкейк с къпини.