Начин на приготвяне
Патладжаните се нарязват вертикално на ленти без да се отделят от дръжката. Осоляват се. Оставят се в купа, да се оттече горчивото. След 30 мин се измиват на чешмата.
Патладжаните, заедно с чушките и доматите, се подреждат в предварително намазнена тавичка. Поливат се с малко олио. Пекат се на 180° до изпичане на чушките.
След като се опекат, чушките се белят и семките се отстраняват. Обелват се и доматите, както и патладжаните, ако обелките им са много жилави.
Всичко се пасира, слага се в чопъра или се нарязва на ръка по предпочитание. След което се добавя рендосаният чесън, осолява се, добавят се подправките на вкус (черен пипер, индийско орехче, кимион), както и остатъчната мазнина от тавата, в която са печени зеленчуците.
Сервира се като разядка, намазано на филия, или пък се използва за сос на спагети.
С дадените пропорции се получават два буркана от 700 ml.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за вкусен айвар или пробвай този айвар по сръбски.