Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Домашен айвар за бърза консумация

Домашен айвар за бърза консумация

редакция:
katrin.yordanovakatrin.yordanova
Новак
3297
Домашен айвар за бърза консумация
Снимка: katrin.yordanova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
10
"Ето как без много хамалогия можете мода си направите домашен айвар за бърза консумация"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • чушки - 6 бр.
  • домати - 7 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • олио
  • сол
  • кимион
  • индийско орехче
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се нарязват вертикално на ленти без да се отделят от дръжката. Осоляват се. Оставят се в купа, да се оттече горчивото. След 30 мин се измиват на чешмата.

Патладжаните, заедно с чушките и доматите, се подреждат в предварително намазнена тавичка. Поливат се с малко олио. Пекат се на 180° до изпичане на чушките.

След като се опекат, чушките се белят и семките се отстраняват. Обелват се и доматите, както и патладжаните, ако обелките им са много жилави.

Всичко се пасира, слага се в чопъра или се нарязва на ръка по предпочитание. След което се добавя рендосаният чесън, осолява се, добавят се подправките на вкус (черен пипер, индийско орехче, кимион), както и остатъчната мазнина от тавата, в която са печени зеленчуците.

Сервира се като разядка, намазано на филия, или пък се използва за сос на спагети.

С дадените пропорции се получават два буркана от 700 ml.

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за вкусен айвар или пробвай този айвар по сръбски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: