Начин на приготвяне
Поставете добре измитата киноа с три чаени чаши студена вода в голяма тенджера на силен огън. Оставете да заври.
Намалете топлината до минимум, оставете да къкри за 15 минути или докато зрънцата омекнат и течността почти се абсорбира.
Прехвърлете в голяма купа и оставете настрани да изстине.
Междувременно загрейте фурната до 180°С с вентилатор. Застелете тава с хартия за печене, намажете с една супена лъжица олио.
Поставете сладкия картоф върху подготвената тава. Печете 25 минути. Поръсете с бадеми.
Печете още 5 минути или докато бадемите станат златисти и картофите омекнат.
Измийте зеления боб. Поставете го в тенджера с завряла вода и го оставете 8-10 минути да ври до омекване. Освежете го под студена вода.
В голяма купа поставете изцедения сок на лимона, ситно нарязания зелен лук, лъжица мед и зехтина.
Добавете сладките картофи, бадемите, зеления боб и киноата. Подправете със сол и черен пипер.
Разбъркайте внимателно салатата с киноа, за да се комбинират всички съставки. Прехвърлете в чиния за сервиране.
Поръсете отгоре с натрошено бяло саламурено сирене. Поднесете салата от сладък картоф, зелен фасул и киноа.
За повече кулинарно вдъхновение вижте и тези вкусни салати със зелен фасул или пък основни със сладък картоф.