Начин на приготвяне
Карфиолът се разделя на розички. Сладкият картоф се обелва и нарязва на кубчета.
Лукът се реже на полумесеци. Прибавя се отцеденият нахут.
Добавят се подправките - сладък и пушен червен пипер, кимион, чесън и лук на прах, сол и малко зехтин. Разбърква се добре и се изсипва върху хартия за печене.
Пече се в загрята на 200 градуса фурна до готовност на сладкия картоф.
През това време киноата се измива и се слага с 1 ч.ч. вода да заври. Когато това стане, се оставя на изключения котлон с капака, докато поеме водата.
Спанакът се измива и накъсва или нарязва. Авокадото се обелва и нарязва на кубчета, а краставицата - на половинки. Наситняват се копърът и магданозът.
Тофуто се намачква хубаво. Изцежда се при него сокът от лимона и се намачква още, почти до каша. Смесва се с копъра и магданоза.
За да оформим финално салатата с карфиол, към спанака в дълбока купа се прибавя готовата киноа, запечените зеленчуци с нахута, намачкано тофу, авокадото и краставицата.
Разбърква се добре богатата салата и се доовкусява със зехтин и сол на вкус.
Тази спаначена салата с карфиол и сладък картоф има повече хранителни вещества от телешки стек :)