Начин на приготвяне
Груханата пшеница се измива и слага в тенджера. Налива се вода, която да е поне четири пръста над пшеницата.
Вари се на тих огън, като се разбърква периодично и не се допуска да изври водата.
Ако е необходимо, се долива. Готви се около 30 минути или докато омекне напълно.
Непоетата вода при варенето се отделя в купичка. В друг съд се прехвърля 1/3 от житото с малко от заделената вода и се пасира или притрива през цедка.
Нишестето се разтваря в малко от останалата заделена вода и връща в тенджерата с останалите цели зърна.
В тенджерата се връща пасираното жито заедно със захарта, стафидите, сушените боровинки, розовата вода, канелата, начупените орехи и лешници.
Тенджерата с уникалното ашуре се връща на котлона за 2-3 минути, след което готовото коледна супа ашуре ануш абур се разпределя в купички или чаши.
Опитайте Коледа в чашки!
Вижте още вкусни предложения за десерти в чаши или тези вкусотии от арменската кухня.