Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Ашуре»Сладка арменска супа ашуре (Ануш Абур)

Сладка арменска супа ашуре (Ануш Абур)

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k13k3k10k12
Сладка арменска супа ашуре (Ануш Абур)
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
03/09/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Опитайте Коледа в чашки - коледна супа ашуре Ануш Абур"

Необходими Продукти

  • грухана пшеница - 350 г
  • кристална захар - 150 г
  • нишесте - 1 с.л.
  • стафиди
  • сушени червени боровинки
  • розова вода - 2 капки
  • канела - 1/2 ч.л.
  • орехи - начупени
  • лешници - начупени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Груханата пшеница се измива и слага в тенджера. Налива се вода, която да е поне четири пръста над пшеницата.

Вари се на тих огън, като се разбърква периодично и не се допуска да изври водата.

Ако е необходимо, се долива. Готви се около 30 минути или докато омекне напълно.

Непоетата вода при варенето се отделя в купичка. В друг съд се прехвърля 1/3 от житото с малко от заделената вода и се пасира или притрива през цедка.

Нишестето се разтваря в малко от останалата заделена вода и връща в тенджерата с останалите цели зърна.

В тенджерата се връща пасираното жито заедно със захарта, стафидите, сушените боровинки, розовата вода, канелата, начупените орехи и лешници.

Тенджерата с уникалното ашуре се връща на котлона за 2-3 минути, след което готовото коледна супа ашуре ануш абур се разпределя в купички или чаши.

Опитайте Коледа в чашки!

Вижте още вкусни предложения за десерти в чаши или тези вкусотии от арменската кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: