Начин на приготвяне
Разбъркайте в купа сухите съставки. Долейте зехтина, водата и замесете постепенно меко и еластично тесто. Преместете го в намазнена купа, покрийте го и го оставете да втаса за около 1 час.
Кипнете в съд на котлона разбърканите заедно захар, вода и чай. Оставете течността на котлона, докато се редуцира до около около 50 мл.
Разделете тестото на две части и оформете овални топки. Сложете ги в големи правоъгълни тави, намазнени предварително, като ги разтеглите по формата на тавата. Оставете да починат 30–40 минути, като ги покриете с кърпи.
След това оформете с пръсти краищата на питките, като ги завиете леко навътре и оформите борд. направете няколко леки резки по повърхността с нож и намажете арменските пити с рецукцията с чай.
Сложете питките да се пекат в предварително загряна на 200 градуса фурна за 25–30 минути (с вентилатор).