Начин на приготвяне
Почистете и нарежете лука и чесъна на ситно.
В тиган сложете олиото и загрейте на котлона. Сложете в него чесъна и лука и запържете до омекване за няколко минути.
Гъбите нарежете и добавете в тигана.
Пържете до омекване и златист цвят на гъбите.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
В купа сложете заквасената сметана, черен пипер, нарязан на ситно магданоз и 50 г настърган кашкавал.
Разбъркайте до хомогенна смес.
Намажете гювечетата с малко масло.
На дъното сложете лъжица-две от сметановата смес, следва около 200 г от пелмените.
Върху и между тях поставете от сместа с лук и гъби и покрийте с лъжица от сметановата смес.
Накрая завършете с настърган кашкавал.
Така направете всички гювечета, като се старайте плънките и пелмените да ви стигнат за всичките.
Затворете ги с капачетата.
Сложете във фурна и печете апетитните гювечета на 180°C за около 50 мин.
Извадете от фурната и поднесете топли уникални пелмени в гювече.
Да ви е вкусно!
Вкусни моменти: Пелмените са тестени ушички с различна плънка, може да са зеленчукови или с месо, като най-често се пълнят с пилешко или зеленчуци. Пускат се във вряща вода за няколко минути и обикновенно се поднасят със сос от заквасена сметана или запържено масло с подправки.
Използвам готови пелмени, не защото не мога да си ги направя сама, а просто защото спестяват време, което за мен е важно. В случая съм ползвала замразени пелмени с плънка от пилешко месо, не съм ги размразявала и не съм ги варила предварително, за тази рецепта не е необходимо. Слагам си ги замразени без никакъв проблем, в гювечето се сготвят, което също ми спестява време.
На вид не е ястие, което ще е супер красиво, но вкусът е невероятен! Страхотно вкусни и апетитни са, ароматът, който се носи, като извадите от фурната готовите гювечета с пелемени, ще ви причини обилно слюноотделяне.
Наистина много ви ги препоръчвам.
Вижте още супер апетитни предложения за варенки и постни гювечета.