Начин на приготвяне
Пъстървите се почистват от вътрешностите и люспите и се измиват със студена вода. Нарязват се на шайби и се поръсват обилно със сол, черен пипер, кимион, сока от половин лимон и се оставят да престоят около 30 минути.
През това време лукът и чесънът се почистват и нарязват на дребно, чушките, морковите и доматите се нарязват на ситно, оризът се почиства, измива и накисва във студена вода за 20 минути.
В тиган със загрятото олио се запържва лукът със щипка сол и едната скилидка чесън, постепенно се добавят морковите и чушките. Бърка се, докато зеленчуците поомекнат. Добавя се изцеденият от водата накиснат ориз. Бърка се, докато не стане прозрачен.
Изсипват се и доматите и 1.5 ч.ч. горещ зеленчуков бульон. Разбърква се, добавя се останалият чесън и се изчаква оризът да набъбне. След това цялата смес се подправя със сол, черен пипер, връхчета сушен копър на вкус и се изсипва в намазана с олио тавичка.
Най-отгоре се нареждат парчетата пъстърва и се поръсва по желание със щипка - две едро счукан лют червен пипер.
Поръсва се с тънка струйка олио и се пече апетитният рибник в средната част на предварително загрята фурна на 160 - 180 °C около 25 минути.
След като ястието е готово, се покрива с лист алуминиево фолио и се оставя да си почине за 15 - 20 минути, така оризът ще остане сочен.
Готовото рибно ястие за Благовещение се поднася поръсено със ситно скълцан пресен магданоз.
Добър апетит!
Вижте още вкусни предложения за пъстърва на фурна и сготвена риба с ориз.