Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Лютеница с мед без стерилизация

Лютеница с мед без стерилизация

Лютеница с мед без стерилизация
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
240 мин.
Порции
10
"Лютеница с мед без стерилизация е по-вкусна, отколкото харесва"

Необходими Продукти

  • червени чушки - 4 кг
  • патладжани - 2 кг
  • доматено пюре - 1 буркан тип Омния
  • сол - на вкус
  • мед - 1 ч.ч.
  • олио - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е сравнително лесна за приготвяне лютеница, защото се изпозват предварително сгъстени на пюре домати.

Чушките и патладжаните се изпичат, слагат се веднага в тенджера с похлупак, за да се задушат. След това лесно се почистват от люспи и семки. Слагат се в машинка или робот и се смилат.

Смлените чушки и патладжан се слагат в дълбока тенджера. Готвят се на умерена температура, като се разбъркват периодично. Целта е да се изпари водата. Когато чушките започнат да се размазват лесно при натиск с лъжица, се добавя доматеното пюре, сол на вкус и около половин чаша мед (също на вкус).

Варенето на лютеницата продължава, докато се изпари водата и от пюрето (зависи колко е гъсто).

Накрая на няколко пъти се налива олиото. След всяко добавяне лютеницата се разбърква и се изчаква да поеме мазнината.

Веднага, като се дръпне от котлона, се насипва в бурканчета.

Бурканчетата с лютеница се затварят хубаво, обръщат с капачката надолу и завиват с кърпа. Така остават, докато напълно изстине лютеницата с мед без стерилизация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: