Начин на приготвяне
Чушките се измиват и изтърбушват.
Като са по-голямо количество, защото са ни необходими 10 килограма изчистени чушки. Пекат се.
Морковите се измиват и сваряват. Сварените моркови и печените чушки се смилат на мелачка за месо.
Олиото се препържва. В голяма тенджера се слагат изварените домати да заврят.
Добавят се и смлените чушки и моркови. Разбърква се добре.
Добавя се оцет, мед и препърженото олио. Разбърква се. Оставя се да поври 10 минути.
Овкусява се с черния пипер, кимиона, чубрицата и солта на вкус.
По желание домашната лютеница може да се пасира, за да бъде по-фина..
Разсипва се в бурканчета. Стерилизират се, като бурканчетата се слагат в тенджера с вода и се оставят да врат 15 минути след завиране.
Лютеницата с изварени домати и мед е готова за рафтовете в мазето.