Начин на приготвяне
Когато берете цветчетата на глухарчето, първо се уверете, че мястото, откъдето ги берете, е чисто, без преминаващи коли наблизо.
Ако цветовете имат дръжки, ги премахваме, после старателно измиваме в гевгир под течаща вода и отцеждаме.
На четири шепи глухарчета слагаме по един литър вода. Заливаме ги и изчакваме сместа да клокне, после махаме от котлона и оставаме да престои цялата нощ.
На следващия ден прецеждаме през тензух, като хубаво изстискваме цветовете. Добавяме захарта и нарязаният на филийки лимон, но без кората, и варим на бавен огън, като целта е, сместа да не завира, а да се изпарява, за да се запазят полезните свойства на глухарчето в меда. Това може да отнеме и цял ден, затова се въоръжете с търпение.
За да сте сигурни, че медът е стигнал желаната консистенция, капнете капка върху чиния, трябва да не се разлива.
Когато сладкото е готово, добавете лимонената киселина, варете 1 минута и разлейте в топли и подсушени бурканчета, които после обръщате с капачките надолу.
От тази доза ми излязоха 6 бурканчета от пюре и 3 по 410 г.
Сладкото или медът от глухарче е много сполучливо.